Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir. Bu türlere ekonomik değerleri ve lezzetiyle birlikte, köylülerin bütçelerine ciddi katkılar sağlayan "Kuzu Göbeği" mantarı iyi bir örnek teşkil eder. Zehirli ve yenilebilen bazı mantar türlerinin ayırt edilmesinde bazı zorluklar yaşanabiliyor. Kültür mantarlarının da yiyecek olarak tüketilmesi önerilmektedir. Zehirli mantar türleri bulunsa da bizim burada ele aldığımız yenilebilir mantarlar, büyük ölçüde sudan oluşan ve aroması nedeniyle bizlere çekici gelen bir besindir. 100 gr mantarın içeriğinde 2-5 gr protein, 4-6 gr karbonhidrat ve sadece 0,3-1 gr yağ bulunur. Geri kalanı sudur. Fakat bazı vitaminler ve mineral tuzlar açısından oldukça zengindir. Bu yüzden düşük kalorilidir ve protein değeri yüksek olmakla birlikte yağ oranı da düşük olduğu için mantar, diyetlerde sıklıkla kullanılır. Ayrıca, mantar vücuda üre asidini bıraktığı için romatizmalılara tavsiye edilmiyor. Sonbaharın mis kokulu ve lezzetli mantarlar masaların kahramanıdırlar. Pişirmesi oldukça pratik ve kolaydır. Hazırlık aşamasında, temizleme ve kesme aşamalarında biraz titizlik gerektiriyor.
Mantar Nasıl Temizlenir? Mantar yemeğinin lezzetini belirleyen başlıca unsurlardan biri, mantarların nasıl temizlendiği ve hazırlandığıdır.
Mantar temizliğinin iyi sonuç vermesi için, öncelikle mantar seçimine dikkat edilmelidir. Mantarlar sert ve hafif olmalıdır. Taze kokmalıdır. Ezilmiş ve yapışkan olan, lekeli mantarlar tercih edilmemelidir. Mantarların gövdeleri kuru, alt kısımları ise zedelenmemiş olmalıdır. Mantarlar fazla kirli değilse onları suya değdirmeden temizlemek en doğrusudur. Mantarları temizlerken önce sap kısmı elin yardımı ile çıkarılır. Sonra mantarın üst kısmındaki zarı küçük ince bir bıçak yardımı ile soyulur. Üst tarafı soyulduğu zaman beyaz bir kısım ortaya çıkar. Aynı şekilde sap kısımlarının üstü de soyulur. Bundan sonra soyulan mantarın içini ve dışını temiz bir bezi suya bandırıp, hafifçe silmek temizlik için yeterli gelecektir. Bu şekilde temizlenen mantar ve sapları kullanılacak yemeğe göre dilimlenir.
Mantarın Faydaları; Mantar yorgunluğa ve sinire iyi gelir. İnsan vücuduna kuvvet verir ve gözün daha iyi görmesine yardımcı olur. İnsan bedeninin gelişmesinde, düşünme ve öğrenme yeteneğinin gelişmesinde yardımcı olur. Kültür mantarı, içerdiği protein değeri sayesinde etin yerini tutmaktadır. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Kandaki kolesterol oranını azaltarak kalp krizi, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu kalkan olmaktadır.
Mantar Nasıl saklanır?
Taze mantarların ömrü çok kısadır. Devamlı buzdolabında olması gereken mantarlar, kâğıt gibi nefes alabilen kaplarda saklanmalıdır ve en fazla bir hafta içerisinde tüketilmelidir. Taze mantarlar, birkaç limon suyu eklenen kaynar suya iki dakika kadar batırılıp çıkartıldıktan sonra aylarca derin dondurucularda saklanabilir. Kurutulmuş mantarlar ise bir yıl boyunca saklanabilir.
Mantar Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Kurumuş mantarları eski haline getirmek için ılık su içerisinde 30 dakika bekletilir.
Marine edilmiş mantar olursa Marine yapacağınız karışım içerisinde buzdolabında 2 gün süreyle saklanabilir.
Mantarların kenarları kesildiği anda kararma yapar. Bu sebeple servis etmeden önce bu kenarlar temizlenir veya kesilen kenarlara limon suyu sürülür.
Açık renkli mantarları pişirirken alüminyum tava önerilmez. Alüminyum mantarın rengini bozacaktır.
Mantarın çoğunluğu su olduğu için pişirirken ilave bir suya ihtiyaç olmaz.
Mantarın sağlarını atmak yerine buzdolabında saklanır ise çorbalara olduğunca lezzet verir.