Fırında Beşamel Soslu Tavuk Mantar Sote Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
- 300 gram mantar (dilimlenmiş)
- 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kekik (damak zevkine göre)
Beşamel Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
1. Tavuk ve Mantar Sote Hazırlığı:
- Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip kısa bir süre daha kavurun.
- Kuşbaşı tavukları ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişirin.
- Dilimlenmiş mantarları ekleyip mantarlar yumuşayıncaya kadar sotelemeye devam edin.
- Tuz, karabiber ve kekik ekleyip karıştırın. Ocaktan alın.
2. Beşamel Sos Yapımı:
- Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
- Unu ekleyip kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun.
- Yavaş yavaş sütü ekleyip sürekli çırparak topaklanmayı önleyin.
- Kıvam alana kadar kaynayıncaya kadar pişirin.
- Tuz ve rendelenmiş muskat cevizini ekleyip karıştırın.
- Ocaktan almadan önce rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip eriyene kadar karıştırın.
3. Fırınlama:
- Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
- Sotelediğiniz tavuk ve mantar karışımını fırın kabına yayın.
- Üzerine hazırladığınız beşamel sosu dökün, eşit şekilde yayın.
- Üzerine biraz daha kaşar peyniri serpebilirsiniz.
- Fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
4. Servis:
- Fırından çıkarıp 5 dakika dinlendirin.
- Sıcak olarak, pilav veya makarna eşliğinde servis yapın.
Not: Mantar seçiminiz istediğiniz türde olabilir (kültür mantarı, kestane mantarı vb.). Beşamel sosun kıvamını süt miktarını ayarlayarak kontrol edebilirsiniz.
|